Nameštaj za predsoblje

Predsoblja za ulazak u stanove su obično mala i uska, bez mnogo svetlosti. Uz to, projektovana su sa mnogo vrata, pa je otežan raspored komada nameštaja za ostavljanje garderobe. Šta god da postavite negde smeta. Klasični plakari nikako nisu dobro rešenje, jer će jednostavno ugušiti prostor. Zato je najbolje da se opredelite za neka od ponuđenih rešenja.

Nameštaj za predsoblje je idealan u stilu minimalizma. Jasne, čiste forme, svedene linije i bez jakih boja su ključ uspeha organizacije nameštaja u predsoblju. Gotovo uvek imamo na raspolaganju jedan deo zida, gde možemo pravilnim pristupom organizovati potrebno odlaganje garderobe. Umesto da postavite standardni orman, bolje je da ga izvedete po meri i uklopite u dimenzije prostora. U delu nameštaja koji je zatvoren, ostavite jednu podelu za garderobu, drugu za cipele. Dok sa prednje strane postavite police za odlaganje ključeva, šešira, raznih sitnica….

Ukoliko je taj deo zida predsoblja, predviđen za garderobu mnogo manji, onda je potrebno i nameštaj prilagoditi novonastaloj situaciji. Uvek je bolje opredeliti se za vazdušastije i prozračnije varijante, nasuprot teškom I glomaznom nameštaju.

Nameštaj za predsoblje, ne treba po svaku cenu postavljati od zida do zida. Skučena predsoblja će delovati još zatvorenije i vizuelno manje. Da biste postigli dinamiku u ambijentu, i osećaj prostranosti, jedan deo odvojite za ogledalo. Uvek je bolje da deo bliže ulaznim vratima bude na taj način otvoren, jer će sprečiti osećaj uskog prostora.

Oštre uglove u predsoblju pokušajte da ostavite otvorenim. Šta to znači? Nemojte po svaku cenu raditi nameštaj do samog ugla predsoblja, jer ćete samo još više istaći nepravilnost u ambijentu, i imati težak prolaz i komunikaciju pored njih. U svakom slučaju je bolje, ostaviti jedan deo zida otvoren sa ogledalom i tabureom, a plakar predsoblja izvesti do sredine zida. Idealno je u ovim slučajevima istaći simetriju.

Kod manjih stanova često imamo direktan ulazak u dnevni boravak, i ne postoji predsoblje. Ovde je veoma bitno fizički odvojiti, deo stana gde je ulaz, od ostatka ambijenta. Vizuelne i transparentne pregrade od letvica furniranog medijapana su idealno rešenje. U sklopu njih se često izvodi i manja konzolna polica i ogledalo sa tabureom, kako bi ipak formirali nameštaj u predsoblju. Letvice su najčešće dimenzija 3 x 5 cm i idu celom visinom prostorije.

Nameštaj za predsoblja, ukoliko imate mogućnosti, uradite po meri. Isplanirajte unapred gde će biti odlaganje dugačkih stvari, gde cipela, kao i neophodan sadržaj za fioke. Ali, po istom principu, uvek ostavite jedan deo otvoren. Možete ga naglasiti svetlom, ogledalom, dekorativnim jastučićima, i dati prostoru potreban volumen i dinamičnost.

Foto: Pinterest.com

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top