Uređenje biblioteke

Uvek je lepo kada u stanu možete da osmislite kutak u koji ćete smestiti biblioteku. Često je to dosta nezahvalno, pošto je taj deo zida gotovo uvek teško rešiti. Niste sigurni da li da biblioteku postavite po sredini zida, ili sa kraja…a šta onda sa preostalim prostorom? Veoma elegantno rešenje se dobija postavljanjem biblioteke u zidu, takozvane ugradne. Ukoliko nemate udubljenje u zidu možete ga napraviti od gipsanih ploča, sa tačno ostavljenim otvorom predviđenim za postavljanje biblioteke. Dubina bi bila sasvim dovoljna od 28 cm. Na ovaj način vam je zid potpuno osmišljen i iskorišćen, a takođe ispred njega nikome neće smetati  ni garnitura za sedenje. Biblioteke možemo podeliti po njihovoj nameni, tj, gde je postavljamo i u sklopu kakvog ambijenta.

Biblioteka za tinejdžere

Ovo je veoma elegantno, i ne mnogo skupo rešenje za njeno postavljanje. Biblioteka od belog kantovanog univera stopiće se sa belom pozadinom. Ukoliko imate mesta, jedan deo možete odvojiti za leškarenje i čitanje omiljene knjige. Taj deo može biti podignut oko 30 cm od poda, i uz jastuke za sedenje imaćete preko potreban komfor. Ovakva biblioteka je idealna za mlađu populaciju i tinejdžere.

Uredjenje biblioteke - biblioteka za tinejdzere

Moderna biblioteka

Kombinacija potpuno suprotna od prethodne. Ukoliko unosimo boju u enterijer, veoma je važno da nijansa koju postavljamo na leđa biblioteke, bude već prisutna u ambijentu. U ovoj dnevnoj sobi abažur lampe i ukrasni jastučići imaju plavičaste tonove. Sam okvir i ram biblioteke može biti izrađen u bojenom medijapanu, ili belom univeru. Za skuplju i luksuzniju varijantu bojeni medijapan je prevashodno najbolja opcija. Ovakvu biblioteku možete fiksirati za zid obojen u tamniju nijansu. Umesto bojenog zida, leđa biblioteke takođe možete izvesti od bojenog medijapana ili univera u boji. Prednost ove varijante je što ćete izbeći prljanje zida, prilikom pomeranja knjiga i čišćenja.

Moderna biblioteka

Klasična biblioteka

Ovo rešenje se svakako preporučuje za klasičnije i malo zahtevnije enterijere, koji imaju određenu tradiciju i težinu. Uglavnom se izvodi celom visinom prostorije, uz odgovarajuće profilisane lajsne na spoju biblioteke sa podom i plafonom. Najbolji materijal za njeno izvođenje je svakako furnirani medijapan sa mirnijom ili malo izraženijom šarom drveta. Najčešće su u upotrebi hrast i orah, koji se bajcuju u tamniju nijansu. Ukoliko je šara na drvetu izraženija, onda se njen pravac na leđima biblioteke postavlja vertikalno, jer daje bolji efekat. Lakiranje se vrši sa umerenim sjajem, jer tekstura drveta na taj način dolazi najviše do izražaja.

Klasična biblioteka.jpg

Biblioteka u sklopu niše u zidu

Niše u koje se postavljaju biblioteke, ne moraju da idu celom visinom prostorije. Ono što je bitno, je da podela unutar same biblioteke bude pravilno raspoređena i simetrična. Vidite kojih knjiga imate najviše, i koje su najveće po veličini, pa prema njima prilagodite visinu razmaka između polica. Uobičajena visina polica biblioteke je 30 cm, a debljina police 2 cm. Ukoliko razmak za postavljanje knjiga, po širini, prelazi 60 cm, i knjige su teže, ta debljina se može povećati na 3 ili 4 cm. Veoma je bitno da ne dođe do ugibanja police biblioteke po sredini ( blago iskrivljenje u vidu luka).

Uredjenje biblioteke u sklopu nise u zidu

Biblioteka pregrada

Veoma često biblioteka može poslužiti i kao način pregrađivanja dve celine u ambijentu. Najčešće je to razdvajanje dnevnog boravka od radnog dela, ili od trpezarije. Izvodi se najčešće u dimenziji od 28 ili 30 cm, i celom visinom prostorije. Najbolje rešenje se postiže sa usklađivanjem u okolni ambijent, bez nepotrebnog naglašavanja. Ukoliko vam preovladava bela boja i moderni komadi nameštaja, idealno je da biblioteka bude u beloj boji. Ovde je veoma bitno da je ne pretrpavate i zagušujete knjigama, jer ćete dobiti suprotan efekat. Mora da deluje prozračno i da ne opterećuje ambijent.

Biblioteka pregrada

Foto: Pinterest.com

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top