Uređenje garderobe

Dobar raspored u ormanu možete postići sagledavajući vaše i potrebe vaših ukućana. Šta je kome zaista potrebno i kojih stvari imate najviše. Nemojte kupovati ili praviti plakare napamet, jer ćete opet biti uskraćeni za jedan deo prostora koji vam je potreban. Najbolje je da se svi delovi plakara slažu simetrično i po vertikali u određenim širinama od 90 cm ili 120 cm. Ukoliko imate manje mesta možete podelu raditi i na 60 cm ili manje. Za maksimalno iskorišćenje prostora visina potrebna za plitke cipele je oko 21 cm dok jedan deo pri dnu treba da bude i za duboke cipele i čizme oko 50 cm po visini. Sve prilagodite vašim potrebama i merama.

Garderoba – izdvojena prostorija

Potrebno je da jedan ili dva zida organizujete tako da posluže odlaganju veša, cipela i garderobe. Prednost ovakvog načina organizovanja odlaganja vaših stvari je veća preglednost kao i koncentracija garderobe na jednom mestu.

Opšta organizacija plakara

Ovde moram napomenuti da se plakari za žene i muškarce generalno razlikuju, pošto su im i potrebe drugačije.

Ženski orman

Ženski orman bi trebalo da sadrži veći prostor za odlaganje dugačkih stvari zbog haljina, kaputa, mantila, bundi, dugačkih jakni i visine je oko 160 cm, dok je deo za kratke stvari kao što su jakne, košulje i pantalone visine 120 cm, i trebalo bi da bude manje prostorno zastupljen. Obično se ispod dela sa kraćim stvarima izvode fioke koje će poslužiti za odlaganje veša, čarapa, pidžama. Ukoliko cipele stavljate u ovakav garderober, pazite da budu odvojene od veša ili posteljine, i eventualno u platnenim vrećicama ili kutijama.

Muški orman

Muški orman traži više prostora za odlaganje kratkih stvari kao što su košulje, jakne i pantalone, dok samo jedan deo treba izdvojiti da bude višlji, za kapute i mantile. Veoma često se u ovakvim plakarima izvode i plitke fioke za slaganje uredno ispeglanih košulja i odlaganje kaiševa. Postoje i praktični dodaci koji se naknadno ugrađuju, a služe za odlaganje kravata, tako da su vam sve pod okom. Muški orman takođe treba da sadrži veći broj dubljih fioka za čarape i komade donjeg veša. U ovakve fioke se mogu ostaviti i majice, kao i dukserice.

Čisti veš

U celu priču o sređenim stvarima u plakarima, svakako možemo dodati i čisti veš, koji zna da zauzima poprilično mesta. Sigurno ste više puta bili u dilemi gde sa čistim, osušenim vešom spremnim za peglanje.Veoma često završava preko kuhinjskih stolica, garnitura za sedenje, a ukoliko ste srećni da imate posebnu ostavu za peglanje, onda ga nemarno ostavljate preko daske za peglanje. Ukoliko vam kojim slučajem dođu iznenadni gosti, to su gomile veša koji se na brzinu i u kolutovima gura u najbliže ormane ili fioke. Elegantna i praktična rešenja se postižu sa korpama za odlaganje veša. Zauzimaju malo mesta, a dobro će vam doći jer će ceo ambijent delovati urednije i skladnije. Potrebno je da pronađete samo malo mesta za njihovo postavljanje.

Pletene korpe

Mogu biti pravougaonog ili kružnog oblika i raznih dimenzija, tako da se možete odlučiti za onu koja se najviše uklapa u vaš prostor. Veoma često su u prirodnim bojama, od pruća, ili bojene i šarenkaste što doprinosi veselosti i razigranosti enterijera. Možete ih postaviti u kupatilu ili kao deo dekora u spavaćoj sobi.

Žičane korpe

Veoma su praktične, i mogu biti u sklopu plakarskog elementa. Mogu se i naknadno ugraditi i vršiti korisnu funkciju. U kupatilu mogu biti deo manjeg višenamenskog komada nameštaja, sa ili bez točkića. U prostoriji namenjenoj peglanju i ostavljanju higijenskih sredstava odlično se uklapaju.

Platnene korpe

Ovo je najjeftiniji način skladištenja čistog veša, a ukoliko nisu u upotrebi, jednostavno se sklope i odlože u orman. Možete ih postaviti bilo gde u prostoriji i tamo gde će najmanje smetati. Obično su izvedene sa bež ili belim platnom.

Foto: Pinterest.com

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top