Drveni podovi u stanu

Obrada podova je jedan od osnovnih elemenata uređenja enterijera. Podne obloge, ne samo da doprinose lepšoj dekoraciji doma već istovremeno čine da površina po kojoj gazimo bude mekana ili glatka, udobna za hodanje. Različite boje podnih obloga opet mogu biti raznovrsne i na određeni način doprineti poboljšanju izgleda ambijenta. Uvek je dobro da ih birate, sagledavajući ceo prostor, tj, sve prostorije vašeg doma, jer ćete samo tako dobiti najbolje rešenje. Osim takozvanih fiksnih obloga, tepisi, razne vrste staza i prostirki su dekoracije koje možete menjati povremeno i oplemenjivati vaš dom.

Drveni podovi u vidu parketa i velikih dasaka su najčešći izbor prilikom uređivanja stanova i kuća. Daju potrebnu toplinu i prirodnost, i odlično se uklapaju sa svim bojama i komadima nameštaja. U ponudi je veliki izbor dezena, divljih šara i raznih boja, tako da se uz pomoć stručnog lica možete lako odlučiti za pravi izbor. Uvek je dobro birati parket većih dimenzija, jer deluje monumentalno, bilo da se postavlja u malim stanovima ili rezidencijama.

Brodski pod

Slaganje parketa u vidu brodskog poda se veoma često primenjuje. Ranije je to uglavnom bio slog riblje kosti jednostruki, ili dvostruki. Međutim sa malo modernijim enterijerima, u ponudi je sve više drvenih podova različitih dužina i širina. Ovaj način ređanja parketa može da doprinese da prostorija deluje prostranije. Dobro je postavljati ga paralelno sa dužom stranom sobe u preklopu na jednu polovinu ili nasumično ukoliko su daske različitih dužina. Međutim veoma je važno ovakav pod postaviti na savršeno ravnu i suvu podlogu. Često se primenjuje njegovo postavljanje  preko OSB ploča, na dvokomponentnom lepku..

Riblja kost

Skoro uvek smo ga viđali u salonskim stanovima i klasičnijim enterijerima. Takođe kroz vreme, postao je popularan i prilikom projektovanja modernijih enterijera. Često je i navika veliki faktor prilikom odabira sloga za postavljanje parketa. Obično se izvodi sa parket daščicama dužine  40 cm – 45 cm i širine 82 mm. Možete izabrati i malo manje dimenzije parketa i postaviti ga u duplom slogu riblje kosti, što takođe veoma lepo izgleda. Kao i kod sloga brodskog poda i u ovom slučaju je veoma dobro rešenje parket postaviti preko OSB ploča, lepljenih i utiplovanih u cementnu košuljicu. Takođe je veoma važno da cementna košuljica u podu bude dobro izvedena, bez pukotina i odvajanja od podloge.

Francuski slog

Ovaj slog se još naziva i chevron, i kod njega se daske parketa polažu pod uglom od 45 ili 60 stepeni. Deluje veoma luksuzno, i osim u klasičnim, koristi se i u modernim enterijerima. Spada u kategoriju skupljih parketa, pošto se prilikom sečenja ivica pod uglom, troši više drveta, u proseku za 17% više u odnosu na klasično slaganje. Pravi izvanrednu geometriju u ambijentu, i veoma je popularan, kao stvar prestiža i must have kombinacija.

Intarzije

U zahtevnijim i ekskluzivnijim enterijerima, uvek su dobro došle intarzije u parketu. Izvode se umetanjem druge vrste drveta, prema crtežima i željama kupca. Veoma su popularne razne geometrijske šare, najčešće u vidu malih kockastih formi, trouglova i zvezdastih oblika, obično u drugoj boji. Veoma lepo izgleda igra svetlog i tamnog na površini parketa, u dve ili tri boje. Možete se odlučiti i za više tonova, ali treba ostati uvek umeren prilikom ovakvog ukrašavanja poda.

Foto: Pinterest.com

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top