Dekoracija zida slikama

Šta znači wau efekat u domu? Znači da imate postavku nameštaja ili neku kompoziciju na zidu koja se ne očekuje. To može biti mega poster, velika slika, neobična podna lampa…..To je onaj momenat iznenađenja, kada nešto vidite i kažete: wau, kako ovo dobro izgleda! Primena senzualnih stvari u enterijerima je isključivo veoma lična stvar koja može doprineti da vaš ambijent dobije potpuno drugačiji karakter. Umesto standardnih boja i tapeta koristićete neobične i nesvakidašnje detalje na vašim zidovima. Veliki je izbor tema, ukoliko se odlučite, počev od slika očiju u mega dimenzijama, peko izazovnih usta, do ruku i lepih zagrljaja. Uvek se možete vratiti na uobičajene varijante tapeta sa gradovima i pejzažima, ali pojedini delovi tela, uvećani i postavljeni na veliku zidnu površinu prosto deluju veoma izazovno. Na primer oči, one su oduvek bile ogledalo duše. Kada nekoga pogledate, po očima možete znati kakav je. Tako je još od davnina, i uvek je prijatno kada vidite lepo oko. Ženske oči su još izražajnije, pošto imaju tu privilegiju da se putem šminke ukrašavaju i doteruju, tako da izgledaju mnogo krupnije i zavodljivije. Ili usne, kao deo palete mnogih slikara i vajara, inspiracije za razgovor, ćaskanje ili samo ćutanje. Da pogledamo par primera, izazovnih i efektnih rešenja, koja daju taj čuveni wau efekat.

Kada takvu jednu sliku, postavljate u trpezariju, bitno je voditi računa o par stvari. Sama slika mora da odgovara veličini zida na koji se postavlja, kao i dimenziji stola za ručavanje. Suviše mala slika neće dati dobar efekat. Najbolje je da je slika iste širine kao trpezarijski sto. I to postavljena simetrično, jer smo ranije, u blogu o Simetriji u enterijeru govorili zašto je ovo bitna stavka u prostoru. Jednostavno simetrične stvari su mnogo prihvatljivije i prijatnije za gledanje.  Centar slike treba da bude postavljen u visini očiju, a boje na slici usklađene sa okolnim ambijentom.

Da li neko očekuje u spavaćoj sobi pogled sa velike slike, i jedno oko koje ga budno prati? Ne verujem, ali je to baš idealna slika za vaš novi wau fazon. Veliki nameštaj zahteva velike slike. Sliku ili poster po bojama uklopite u zadati ambijent, a njenu veličinu prilagodite dimenziji kreveta, što veća slika, to će efekat biti bolji. Ovakvom enterijeru odgovaraju mega detalji, poput velikog tepiha koji je postavljen ispod celog kreveta, i velike lampe za čitanje. U ovom slučaju je odlična kombinacija stone lampe i visilice. Daju zajedno izvanredan efekat.

Kada se u enterijeru igramo velikim površinama, poput oblaganja zidova i podova drvenim strukturama i mermerom, to nam dozvoljava još veću mogućnost eksperimentisanja. Umesto standardnih varijanti slika i usitnjavanja detalja, u ovakvim slučajevima idite na ukrupnjavanje. Karakteristika ovih enterijera je da vole sličan tonalitet, bez naglašavanja jakim bojama, tako da je mega poster, u crno – beloj varijanti, idealan za ovaj prostor. Dobijeni wau efekat za ovaj kutak doma će biti potpuno neočekivan i fascinantan.

Umetnost nije rezervisana samo za odabrane, već je primenjiva svuda i u svakoj prilici. Odabir slike sa rukom je skroz atipičan, ali i baš zbog toga fenomenalan. Minimalizam kao koncept ovog kupatila, potpuno oslobađa svu stvaralačku energiju koja se upravo fokusira na sliku na zidu. Veoma je bitno zadržati ravnotežu između crne, bele i sive boje, što ova slika upravo to čini.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, o ovoj, ali i sličnim temama možete saznati mnogo više na online kursu Dizajn enterijera – Grandesign School.

Foto: @thedesign_by
@plaidfoxstudio

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top