Croma by Flash Restaurant

Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 01

Arhitekti Federica Correa i Alfonsa Mila, zajedno sa Leopoldom Pomesom, pomogli su da se siva posleratna Barselona transformiše u nov i moderan grad. Godine 1970. su dizajnirali čuveni, kultni restoran Flash Flash, u radikalnoj, crno – beloj varijanti, napravivši pravu pometnju na polju umetnosti i dizajna. Pedeset godina kasnije čuveni omaž njihovom remek delu dali su arhitekti iz tima LIamazares Pomes Arkuitectura, koji su osmislili novi restoran Croma by Flash u istom gradu. Prilikom dizajniranja prostora, koristili su istu, kultnu pop sliku (devojku fotografa koja osvetljava restoran svojim blicem). Bez obzira na sličnosti, rezultat njihovog rada nije puka kopija, već potpuno novi i drugačiji dizajn restorana. Uočljivo je da je novi Croma by Flash evidentno inspirisan projektom Correa i Mila, ali da ipak ima svoj autorski pečat, i da na savremeni način definiše estetiku i umetnost.

Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 02
Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 03

Malo nezgrapna proporcija samog prostora, sa visokim plafonima, omogućila je niz fantastičnih i inovativnih rešenja. U ambijentu se nalazi sedam svetlarnika, koji su još više naglašeni namernim spuštanjem plafona restorana koji je povučen naniže, ostavljajući ih u impozantnoj visini. U svakom svetlarniku je kombinacija velikih slika i ogledala, kako bi se dobio osećaj čudesnog prelamanja i umnožavanja slike devojke fotografa, sa pravljenjem fenomena kaleidoskopa. Svaka od slika ima svoje pozadinsko osvetljenje, i uz plafonsku rasvetu još više doprinosi toj očaravajućoj oker – narandžastoj fantaziji, nalik onoj u prostoriji za razvijanje fotografija.

Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 04

Donji nivo sa trpezarijom i barom takođe je prožet crno – belim velikim slikama, sa naglašenim svetlom blica u ruci fotografa. Dizajn čitavog prostora je inspirisan samim razvojem i istorijom fotografije, počevši od samog slikanja sa blicem, do razvijanja filma i štampe fotografija. „Iako se prvobitni restoran Flash Flash smatrao smelim u crno-beloj tehnici, zanemarujući čak i nijanse sive, kod Croma by Flash-a upravo su nijanse sive tačke fokusa, zajedno sa žutom bojom“, kaže Ivan Pomes Lei, suosnivač firme i autor projekta. Žuta i siva boja, prožimaju ceo prostor gde god da pogledate.

Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 05
Kurs dizajn enterijera Grandesign-School Croma by Flash Restaurant 06

Kretanje svetlosti u enterijeru je zadivljujuće. Sve površine, osim zidova i podova, imaju završnu obradu u visokom sjaju, preko šanka od orahovog drveta, pa sve do prstenova od nerđajućeg čelika na fasadi, omogućavajući svetlosti da pravi igru uz bezbroj refleksija tokom dana i večeri.

Ako je Flash Flash bio radikalan crno-beli dizajn, u restoranu Croma by Flash siva boja je veoma naglašena, zajedno sa odvažnom pojavom žute, koja, u kombinaciji sa crnom i crvenom, pripada tradicionalnom paketu foto – filmova Kodak. Modernu viseću lampu M68 kreirao je Miguel Mila za vodeću dizajnersku kompaniju Santa + Cole. Izrađena je od aluminijuma u crvenoj boji, i simetrično postavljena u ambijentu.

Kurs dizajn enterijera Grandesign School Croma by Flash Restaurant 07
Kurs dizajn enterijera Grandesign School Croma by Flash Restaurant 08

Kao počast 60-im godinama, u kupatilu se može pronaći tipičan opseg boja: počev od ljubičaste, zelene, narandžaste, pa sve do crvene i sivo-plave. Unutar vrata kupatila, postavljena je i originalna slika devojke „Blic“, koja je još više naglašena na ljubičastoj pozadini.

Kurs dizajn enterijera Grandesign School Croma by Flash Restaurant 09
Kurs dizajn enterijera Grandesign School Croma by Flash Restaurant 10

Foto: @Llamazarespomesarquitectura
@cromabyflash

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top