Dizajn penthausa

Raskošan stan na dva nivoa obuhvata čak šest stotina kvadratnih metara od kojih je sto dvadeset pet rezervisano za terasu. Na prvom nivou nalaze se: dnevna soba, trpezarija, spavaće i dečje odaje sa kupatilima, dok je gornji nivo rezervisan za radni kabinet, gostinsku sobu sa toaletom i prostranu galeriju. Upravo je galerija jedan od najupečatljivijih elemenata u ovom impresivnom enterijeru koji pleni odabranim bojama, toplim, prirodnim materijalima, originalnim konceptom rasvete, i samom organizacijom prostora. Sa galerije se pruža lep pogled na dnevni boravak, ali i na okolinu, zahvaljujući velikim staklenim površinama. Upravo to je bio jedan od zahteva investitora, koji je insistirao na staklu, kako bi se potpuno eliminisao osećaj skučenosti u ambijentu. Staklene površine dosežu visinu od 4,5 metara, tako da je na sjajan način iskorišćena sama pozicija stana, budući da su pogledi na grad njegova ekskluzivnost.

I pored koncepta rasvete koji obuhvata pet grupa visoko postavljenih LED svetiljki, centralno mesto zauzima luster od murano stakla, ručne izrade i prečnika 1,5 m

Moć pripada rasveti

Za arhitektu Milenu Obradović rasveta je ono što daje karakter ambijentu. Kako sama kaže, ona nosi čak devedeset posto atmosfere u prostoru. Zbog toga je koncept rasvete u ovom stanu izuzetno originalan. Akcenat je na pet grupa led svetiljki koje su visoko postavljene i koje osvetljavaju vertikalne površine i kameni zid. Međutim, zahvaljujući postojanju touch screen-a, u prostoriji je moguće formirati različite scene po želji i raspoloženju ukućana. Pritom, led svetiljke takođe bacaju i svetlost u boji, što dodatno uvećava mogućnosti u kreiranju i nijansiranju atmosfere. Baš zbog toga zidovi su beli, kako bi im rasveta dala željeni ton. U centru se nalazi luster od murano stakla koji zaslužuje posebnu pažnju. Reč je o komadu ručne izrade, u obliku lopte, prečnika 1,5 metar, koji takođe ima opciju modelovanja intenziteta svetlosti. Osim svetla, on prostoru daje glamuroznu notu što se takođe može reći i za kamin originalnog dizajna. Naime, na ložište od kovanog gvožđa, dok gori vatra, pritiskom na određenu komandu, spušta se staklena ploča na kojoj se svetlost efektno prelama. Vešto odabrani i osmišljeni detalji pružaju čitav spektar mogućnosti za uživanje u ovom prostranom, bogato opremljenom i dekorisanom stanu.

Specijalno dizajnirani kamin zauzima istaknuto mesto u okviru prostranog dnevnog boravka, a do posebnog izražaja dolazi u kombinaciji sa rasvetom kojoj je poklonjeno puno pažnje.

Ambijentom vladaju topli prirodni tonovi koji su dodatno naglašeni odabirom detalja u crnoj boji poput trpezarijskog stola, tepiha i površina prekrivenih crnim mermerom.

Snaga prirodnih materijala

Kako bi se sprečio utisak hale, zbog velike kvadrature stana, pažljivo su birane boje i materijali. Insistiralo se na prirodnosti, tako da ambijentom dominiraju drvo, kamen i mermer. Naravno, u brojnim varijacijama i efektnim kombinacijama. Konkretno, parket, koji pored upečatljivog sjaja ima neodoljivu crvenu nijansu, izrađen je od kempasa, a mermer se pojavljuje u dve varijante. U hodniku je ceo jedan zid obložen crnim mermerom, koji vrlo efektno deluje upravo zbog šare koju ima, dok se u sahara bež tonu, takođe slagan u kvadrima, pojavljuje na jednom od zidova u dnevnom boravku. Mermer daje impozantnost prostoru, ali i stvara snažne kontraste. To se vrlo jasno vidi u strukturi poda u dnevnoj sobi, gde je jedan deo rezervisan za crni mermer. Crne nijanse su birane baš zbog naglašavanja kontrasta u odnosu na ostatak prostora i osim u partijama obloženim mermerom, zapažamo ih, recimo, u okvirima za vrata, izrađenim od furniranog aluminijuma, a potom obojenim u tamne tonove.

Prirodni tonovi vladaju i u roditeljskoj spavaćoj sobi naglašeni tapetama pastelno zelene nijanse.

Nešto veselija atmosfera u drugoj spavaćoj sobi, a kvadrati različitih boja zapravo su segmenti prostranog plakara koji se otvara sistemom push-up.

Izgled kupatila u potpunosti prati kolorit spavaće sobe sa kojom čini jedinstvenu celinu.

Fitnes prostor čije su karakteristike moderne sprave, tople boje, moderna tehnika, i opet, posebno osmišljeni plakari čija je spoljašnjost prekrivena fototapetama.

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top