Simetrija u enterijeru

Simetrija je nešto što je veoma bitno za enterijer! Zašto imamo tendenciju da simetrične prostore svrstavamo u privlačnije? Odgovor je vrlo jednostavan: volimo ravnotežu, jer je tačno ispred nas.

Simetrični dizajnerski parametri utiču na našu podsvest, čak i onda kada su suviše suptilni, da bismo ih svesno prepoznali na prvi pogled. Sve nas privlače izbalansirane slike i skloni smo da ih smatramo estetski ugodnijima od onih koje to nisu.

Međutim, mi nismo jedina stvorenja koja su u osnovi uravnotežena. Naučnici su otkrili da odnos, često nazvan Zlatni presek, od 1:1,618, se iznova i iznova javlja u prirodi. Ne samo da naša tela ispunjavaju ove razmere, već i zakrivljenost školjki, stvaranje oblaka, položaj listova na stablu, baš sve u prirodi sadrži ovaj odnos brojeva. Budući da je ova vrsta ravnoteže toliko poznata u našem životu, naš mozak je lakše obrađuje.

Simetrični enterijeri se često doživljavaju odmornije i mirnije od njihovih umetnički asimetričnih kolega, jer ne moramo toliko da radimo da bismo shvatili upotrebu i protok prostora. Ako želite da vaš dom izgleda kao oaza daleko od spoljnog sveta, simetrija i ravnoteža su ključna komponenta.

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top