Muzika u enterijeru – Mirjana Latić

Studentkonja kursa enterijera Mirjana L.

Kako naša draga studentkinja Mirjana kaže, muzika i enterijer su savršeno u skladu! Velika strast prema umetnosti je odlučila da ona izabere baš ove dve velike ljubavi za svoju komunikaciju, putem zvukova i putem oblika i boja! I ta lepa sinergija gde vlada muzika tišine i muzika kontrasta, daje izvanrednu upečatljivost njenim enterijerima. Prenosimo vam Mirjanine utiske sa upravo završenog kursa enterijera…..

Kako je došlo do toga da se zainteresujete za dizajn enterijera?

Oduvek mi je važan prostor koji me okružuje – još kao dete sam osetila da se ne osećam isto u svim prostorima i sa godinama sam shvatila da to zavisi od sklada i specifičnosti enterijera. Želela sam kao mlada da studiram dizajn enterijera, ali tada kod nas nije bilo škole za to. Moja dugogodišnja profesija je muzika (ja sam muzikolog) – a dizajn enterijera i muzika su veoma bliske umetnosti. Boje, oblici i kontrasti, strast, drama – ja ih nalazim u obe! Ali ono što je vizuelno, znači mi veoma mnogo – čini mi se da je čak komunikativnije od zvukova.

Šta je presudilo u odabiru Grandesign school, i da li biste je preporučili drugima?

Na internetu sam pokušavala da nađem kurs koji  po ponuđenom programu i stručnosti mentora uliva poverenje – pronašla sam Grandesign School i sada, posle završenog prvog nivoa mogu sa zadovoljstvom da istaknem da se nisam prevarila! Ovaj kurs jeste zanimljiv, ali zaista daje metodičan pristup proučavanju problema – elemenata sa kojima se morate upoznati i sticanja veština u primeni i kombinovanju boja i oblika i njihovo smeštanje u prostor.

Na koji način ste uspeli da uskladite tekuće obaveze i pohađanje kursa?

Radila sam pola dana svoj posao, a drugu polovinu posvetila zadacima na kursu.

Koje su bile najveće prepreke tokom studiranja na kursu, i kako ste ih prevazišli?

Za mene su to boje – prihvatanje svih boja i snažnih kontrasta. Nisam umela da se izrazim jakim bojama i snažnim kontrastima u enterijeru. Uz primere iz lekcija, zahvaljujući ohrabrivanju od strane mentora i sjajnim komentarima kojima me je vodila izvan moje zone komfora – na moje zadovoljstvo, otkrila sam novi svet! Milena, hvala Vam na suptilnoj push metodi 🙂

Da li nameravate da stečeno znanje u Grandesign school uskoro primenite u praksi?

Još uvek nisam preduzela praktične korake u tom smislu, želela bih prvo da završim Nivo 2 kako bih ovladala i 3D vizualizacijom. Pretpostavljam da mnogi klijenti teže vide prostor u crtežima. Za sada razgovaram sa ljudima o svojoj ideji, naročito sa pojedinim prijateljima koji se bave izgradnjom stanova.

Dizajn enterijera……….prvo pomislim………

Harmonija. Drama. To može da egzistira jedno u drugom samo u umetnosti. Unutrašnji sklad osobe koji dolazi iz okruženja. Muzika tišine koju ne čujete, nego vidite i osećate je oko sebe.

Koji bi bili vaši saveti za osobe koje se tek sada premišljaju šta dalje u svom životu?

Hrabrost, kao i za sve u životu. Ako želite da radite ono što volite, morate pobediti sumnjičavosti i rezerve. Za mene je posao dizajnera enterijera nešto što zahteva znanje, ali se oslanja na strast. Ako imate strast, osvajate sve oko sebe.

Kada kažemo inspiracija u enterijeru, na šta prvo pomislite?

O  ljudima, u samom prostoru, pa i u eksterijeru. Ako je prostor na neki način monoton, izaziva me da mu udahnem dozu drame. Ako je prostor dramatičan po sebi, inspiriše me da mu ukažem poštovanje, da se ta drama ne zaguši, već da se istakne minimalističkim dizajnom.

Važno je šta ljudi vole da rade u svom prostoru…Šta ih pozitivno pomera, šta ih smiruje i kakvu bi atmosferu želeli. Ali sam na ovom kursu shvatila da ljudima možete i promeniti stanje duha u pozitivnom smislu – uz pomoć promena u enterijeru, naravno ako oni to žele.

Budućnost je pred vama, kakvi su vam planovi?

Prvo da radim taj posao honorarno. A planiram i da otvorim svoj dizajnerski studio jednog dana i da radim ono što volim. Da unesem muziku tišine u domove ljudi.

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top