Prekršite pravila sa crnom

Da vam neko postavi pitanje o korišćenju crne boje u domu, sigurno je da biste odmah odgovorili: ne. Međutim, crna boja je prava klasika, jer izaziva osećaj sofisticiranosti i glamura – pomislite na „malu crnu haljinu“ ili svečano odelo za večernji izlazak.
Jedno od ključnih razmatranja koje svaki dizajner enterijera ima na umu prilikom dizajniranja sobe je njena orijentacija, količina dostupne prirodne svetlosti, i kako to na najbolji način iskoristiti u ambijentu. Stoga je razmatranje korišćenja crne boje, automatski kontraproduktivno. Crna se, međutim, pojavljuje kao nova boja u mnogim dizajnerskim šemama. U arhitekturi obično vidimo crnu kao deo strukturalnog i dizajnerskog rešenja na fasadi zgrade. Stoga nije iznenađujuće videti kako se crna polako uvlači i u njenu unutrašnjost, postajući sveprisutna u enterijeru. Kako se obično kaže, „pravila su napravljena da bi se kršila“, a to je upravo slučaj sa teorijom boja. Teorija boja je opšti princip na koji se mnogi dizajneri oslanjaju, ali, to ne znači i da se moraju striktno pridržavati ovih pravila. Ovde ćemo predstaviti neke od onih unutrašnjih prostora, koja „krše pravila“ i koja prkose opštim principima teorije boja.
Spavaća soba
Crna boja u spavaćoj sobi donosi mističnost i tajanstvenost. Koristi se uglavnom na svim većim površinama i dodacima, sa različitim nijansama ove boje. Ograničena upotreba bele boje i različita zasićenja sive, pomažu u definisanju svakog područja spavaće sobe. Efekat je uvek, čuveni dramatic look, koji može opstati duži vremenski period.

Kuhinja

Korišćenje crne boje u kuhinjskom okruženju, pomaže boljem fokusu na samu hranu, a boja obroka, voća i povrća, se pojačava. Sem toga, crna pozadina u kuhinjama ističe svu dekoraciju i kuhinjski aksesoar u prvi plan. I ovde, ograničena upotreba bele i sive boje omogućava potrebno definisanje prostora i same radne površine.

Kao što vidimo crna, u svom najčišćem obliku, može stvoriti sofisticirani i dramatični prostor. U arhitekturi, ali i u enterijeru, crna boja stiče sve više poverenja, kako dizajnera tako i klijenta.

Foto: #blackdesign
#interiordesign

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top