Osvetljenje u prostoru

Osvetljenje u prostoru - online kurs dizajn enterijera 01

Osvetljenje u prostoru je oduvek imalo veoma važnu ulogu. Čim polako senke počinju da se pojavljuju u stanu upalite svetlo, bilo da je u pitanju luster ili lampa. U zavisnosti koja vam količina svetla treba primenićete određenu vrstu osvetljenja. Pri projektovanju stanova uglavnom se predviđaju lusteri ili plafonska osvetljenja, dok se o položaju takozvanog dekorativnog ili sekundarnog osvetljenja malo vodi računa. Koliko puta ste bili u gostima, a bilo je uključeno samo plafonsko svetlo. U jednom momentu ono može da zasmeta, bilo da gledate televiziju, čitate nešto ili ste jednostavno previše umorni i smeta vam veća količina svetla. Zato je veoma poželjno u prostoru imati podne i stone lampe koje će uneti u vaš dom veću intimu i prijatniju atmosferu. Međutim i te lampe pružaju različito osvetljenje u prostoru i mogu biti snabdevene abažurima različitih oblika i boja. Morate obratiti pažnju da li želite da vam lampa raspršuje svetlo  po plafonu i ispod nje same, ili samo ispod, a da se oko nje formira manji svetlosni snop.

Centralno osvetljenje

Postavka centralnog osvetljenja u plafonu je jednostavno neizbežna, voleli ga vi ili ne. Neko ga izbegava, i opredeljuje se samo za dodatno svetlo na zidu ili odgovarajuće lampe, ali će vam u nekom momentu centralno osvetljenje sigurno zatrebati. Ukoliko ne želite da koristite dekorativne lampe, onda je takozvano skriveno osvetljenje po obodu plafona pravo rešenje za vas. Bilo da koristite luster sa centralnom pozicijom u plafonu, ili ugradnu halogenu rasvetu, prigušeno osvetljenje po obodu plafona će delovati prijatno za oko.

Osvetljenje u prostoru - Centralno osvetljenje - online kurs dizajn enterijera
Podna lampa - online kurs dizajn enterijera 03

Podne lampe – svetlo na dve strane

Dešava se da kupite podnu lampu koja širi svetlosni snop i na plafon i na pod, ali u tom slučaju sve neravnine na plafonu i zidu biće vam vidljive. Ukoliko ovakve lampe postavite u blizini zida sa slikama, pojaviće se senke na njemu i delovati neprirodno. Isto tako ukoliko imate neke nepravilnosti ili grede u plafonu sa ovakvom lampom će se dobiti i veoma neprijatne plafonske figure. Mogu imati interesantne abažure u jarkim bojama i delovati besprekorno u enterijeru po danu, ali ih pažljivo smestite u ambijent.

Podne lampe – skoncentrisano svetlo

Podne lampe koje imaju skoncentrisano osvetljenje formiraće lepu svetlosnu dekoraciju u samoj kugli, koja će se blago raspršiti i na deo zida, bez pravljenja oštrih senki. Imaćete mekano svetlo. U podu, deo ispod nje biće isto tako diskretno naglašen, što opet možete regulisati izborom jačine sijalice. Izbegavajte sijalice koje daju dosta belo svetlo, te samim tim prave hladniju atmosferu od uobičajene. Opredelite za sijalice u lampama, koje daju prirodniju boju svetla i sa jačinom koju dozvaljava sama lampa. Ove lampe su odlično rešenje i za čitanje knjige i daće neophodno osvetljenje dok prelistavate omiljeni časopis zavaljeni na kauču.

Podna lamapa - online kurs dizajn enterijera 04
Stona lampa - online kurs dizajn enterijera 05

Stone lampe

Veliki je izbor stonih lampi na tržištu, a najčešće su u upotrebi sa otvorenim  gornjim i donjim delom abažura, tako da pružaju osvetljenje na dve strane. One su obično slabije i manje jačine, ali isto tako morate obratiti pažnju gde ih postavljate, da ne biste naglasili neku nepravilnost na zidu ili oštećen furnir na nameštaju, jer je svetlo dosta skoncentrisano. Najčešće se postavljaju u spavaćim sobama, ali isto tako i u dnevnom boravku radi pravljenja intimne atmosfere. U stilski namešten prostor uvek postavite lampu klasičnijeg dizajna. Skoro uvek mora da prati odgovarajući nameštaj i boje na njemu, tako da je prilagodite  po bojama i  dizajnu mestu gde je postavljate

Visilice

Visilice su veoma popularne pri osvetljenju prostora. Postavljaju se centralno iznad pultova i stolova za ručavanje, ili zasebno kao detalj u uglu sobe ili jednom delu prostorije koji želite da naglasite. Uglavnom su modernog dizajna, mada ih ima i u kitnjastijim formama, koje je opet potrebno da prilagodite svom ambijentu.

Kada se visilice postavljaju iznad trpezarijskog stola, veoma je bitno voditi računa da daju dobro osvetljenje za ručavanje (ne prigušeno) i da su na visini od 70 do 80 cm od ploče stola.

Visilica - online kurs dizajn enterijera 06
Svetlo u kuhinji - online kurs dizajn enterijera 07

Svetlo u kuhinji

Ne znam zbog čega, ali u ovom delu stana, gotovo se uvek zaboravlja neophodno radno osvetljenje iznad kuhinjske ploče. Ono je veoma bitno pri pranju sudova, pravljenju sokova, seckanju povrća ili samo razmeštanja kuhinjskog posuđa. Mnogo će vam značiti, i nećete naprezati oči, i posle nekog vremena oslabiti vid. Postavite ga sa donje strane visećeg elementa, u vidu LED trake ili ugradnih svetiljki, i prilagodite vašim kuhinjskim sadržajima. Ovo osvetljenje je obično tople bele ili hladne bele boje, pogledajte šta vašim očima najviše prija. Ova svetla su obično u kućištima i zaštićena od prskanja vode i pare.

Osvetljenje – Savet

Uvek odvojite dovoljno vremena da pronađete lampu koja vam odgovara. Ukoliko imate lustere sa mesingom, birajte lampe sa bronzom i mesingom, nikako sa hladnim metalom i u sivim bojama. Čuvene Tifani lampe možete koristiti izvanredno u klasičnim enterijerima, ali takođe i u ambijentima sa toplim bojama, ne previše modernim. U jednom prostoru gde imate više izvora svetla birajte srodne lampe i od istog proizvođača. Može vam se desiti da kasnije ne možete da uklopite dve mesingane nijanse, ili boju peskirnog stakla, ili samo određeni ton, što može narušiti izgled ambijenta. Kada kombinujete više vrsta osvetljenja iz različitih izvora, obratite pažnju da vam boja svetla bude ujednačena, da ne biste dobili više nijansi belih ili žutih tonova. To sigurno neće dobro delovati.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, i ako vas je malo i zaintrigirao, mnogo više o ovoj, ali i drugim temama možete saznati na online kursu Dizajn enterijera – Grandesign School.

Foto: Pinterest.com

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top