Pozitivna stvaralačka energija i vetar u leđa – Diplomirani student Grandesign school Bojana Petrović

Grandesign-School-student-Bojana-Petrovic

Kako sama kaže naša studentkinja Bojana: sreća prati hrabre! A mi smo zaista presrećni da smo jednu tako perspektivnu i talentovanu arhitektu imali među našim redovima. Uspeli smo da je za momenat odvojimo od obaveza, i priupitamo kako je sve prošlo i kakvi su joj planovi?

Šta je presudilo da se zainteresujete za dizajn enterijera?

Kod nas u kući se uvek nešto renoviralo, a i kad nije stalno su tu bili časopisi o uređenju prostora, koje sam ja zamišljala kao svoje i davala lične predloge uređenja. Neki profesionalni dodiri došli su na fakultetu. Završila sam Arhitektonski fakultet, a kasnije sam svoje znanje samo nadograđivala. Jednom sam pročitala rečenicu da je život često težak i da ljudi imaju potrebu da se osete kao kod kuće, pa hajde onda te prostore da učinimo što boljim.

 

Šta vas je navelo da se opredelite za Grandesign school, i da li biste je preporučili drugima?

Pre svega, sa radom mentorke Milene upoznala sam se još tokom studiranja, tačnije tokom pisanja master rada na temu psihologije u arhitekturi, tako da mi je njena knjiga Psihologija prostora u mnogome pomogla. Kada sam videla da je u toku prijava za online kurs Dizajna enterijera bez razmišljanja sam se prijavila, a rad mentorke Milene bio je presudan da odaberem Grandesign school. Ogromno mi je zadovoljstvo što sam prošla kroz Grandesign school kurs dizajna enterijera, koji bih preporučila svima, i onima koji se profesionalno bave dizajnom enterijera, pa žele da prošire svoje znanje, ali i onima kojima je to samo pasija. Već sam jednom rekla da mi je neskromno da komentarišem profesorku Milenu kao mentora, ali njene sugestije su takve da će vam jasno dati smernice kod bilo koje nedoumice, na način da sami nađete najbolje rešenje, a ne da vam ono bude nametnuto, a pohvale su takav vetar u leđa za još veću posvećenost i kreativnost. (Svima nam je u životu potrebna jedna Milena da da sugestiju, a ne da kritikuje i da pohvali na način da dobijete tajfun pozitivne stvaralačke energije.)

Koje su bile najveće prepreke tokom studiranja na kursu, i kako ste ih prevazišli?

Kada je reč o samom programu kursa tu nisam imala nikakve prepreke. Program je sjajno osmišljen, tako da vas postepeno uvede u svet dizajna enterijera. Lekcije su konkretne i jasne, a svaki zadatak je novi izazov. Učeći o bojama, materijalima, nameštaju, nekim opštim pravilima uređenja na kraju dobijate jednu celovitu sliku kako funkcioniše posao dizajnera. Od koristi je i to što kurs nudi priliku da se nauče neki novi programi, a tehničko znanje, pored kreativnosti je jako važno u ovom poslu. Jedna od lekcija odnosi se na konkretan rad u praksi, odnos sa klijentima, tako da imate priliku da spoznate kako to sve funkcioniše u praksi.

Prepreke su bile više na ličnom nivou, nesigurnost u početku da li to tako može, slaže li se to sa tim, hoću li pogrešiti. Čim sam prevazišla ta svoja ograničenja tu više nije bilo nikakvih prepreka. U nekim šemama sam se recimo potpuno pronašla, da mogu da kažem da je to moj stil, ali je bitno proći sve šeme, jer nećete uvek raditi enterijere po isključivo svom ukusu, već će želja i ukus klijenta biti ono čime ćete se voditi. Ali krajnji rezultat je uvek isti, da dobijete funkcionalan i estetski lep ambijent, i da obe strane bude zadovoljne.

Koje ste korake preduzeli da započnete samostalno da se bavite dizajnom enterijera?

Ne mogu reći da sam još uvek došla do onog nivoa koji bih želela da postignem. Zbog uloge mame ja sam svoje poslovne planove u prethodnom periodu malo stavila u drugi plan. Takođe, trenutna epidemiološka situacija koja nas je sve zadesila usporila je mnoge poslove, ali sam ja to vreme iskoristila za usavršavanje. Ono što mogu svima da posavetujem je da ne čekaju prilike, idealne uslove, već da ih sami stvore i da ne odustaju kod prve prepreke. Trud se uvek prepozna, a rad isplati.

Kada čujete „dizajn enterijera“, šta vam prvo pada na pamet?

Dizajn enterijera je ono što kuću pretvara u dom. Sposobnost, kako u tehničkom, tako i kreativnom smislu da prostore učinim ugodnim za život i boravak u njima, i da svakom dam karakter. Citiraću Borislava Pekića: ‘Kuće su kao ljudi. Ne možeš predvideti šta će ti pružiti dok ih ne iskušaš, u dušu im pronikneš, pod kožu zađeš.’

Šta biste savetovali ljudima, koji možda žele promenu u karijeri, ali imaju određene sumnjičavosti i rezerve?

Poručila bih da se ohrabre da izađu iz svoje zone komfora, ma koliko težak bio taj prvi korak. Dokle god radite ono što vas ispunjava znate da ste na pravom putu. Ne znam da je neko uspeo radeći posao koji ne voli. Odvažite se da radite ono što volite, a sreća prati hrabre!

Gde pronalazite inspiraciju za dizajn?

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, nekad je to moda, nekad umetnička slika, u prirodu, na putovanjima,… Sa druge strane, danas kad su nam informacije svih vrsta svima dostupne, tu su i baze internacionalnih fotografija (kakva je recimo Pinterest), gde ćete lako pronaći inspiraciju i dobiti ideju za uređenje, čak i da niste stručnjak. Ne mislim na slepo kopiranje, već često jedan detalj može biti značajan za vas, vi ćete ga drugačije percipirati i on će u vašoj interpretaciji dobiti jedan potpuno drugačiji oblik.

Konačno, kakvi su vam planovi u budućnosti?

Volela bih da ostvarim neke saradnje i van okvira naše zemlje i da na taj način oprobam sebe u nekom novom okruženju. U ovom poslu, ali i uopšte, bitno je pratiti trendove i biti inspirisan novim stvarima.

Za kraj, još jednom bih volela da se zahvalim mentorki Mileni na prilici da učim od nje, stalnoj podršci, savetima, stručnom usmeravanju i otvorenosti za pomoć u poslu. Veliko hvala!

Copyright © 2024 Online Kurs Dizajn enterijera

Scroll to Top